четверг, 12 ноября 2015 г.

Як вибрати стоматологічну установку?

Часто задають питання: «Як вибрати Стоматологічна установку?», «На які параметри установки звертати увагу?», «Які стоматологічні установки краще?», «Які стоматологічні установки вигідніше?» І т.д.

Стоматологічна установка - мабуть, найважливіший елемент стоматологічного кабінету. Тому в цій статті  я  постараємося дати чіткі критерії, згідно з якими ви зможете впевнено зробити правильний вибір.

І перш ніж шукати відповідь на дане питання вам необхідно визначитися, яка стоматологічна установка потрібна саме вам:
лікар який стоматологічної спеціальності буде на ній працювати (терапевт, хірург, ортодонт і т.д.);
який бюджет ви готові під неї виділити;
який колір установки необхідний;
і т.д.
Отже, почнемо з ціни

На ринку на даний момент представлені моделі вартістю від 1500$  до 30000$. Тобто різниця в 20 разів. Природно, між ними серйозні відмінності по функціоналу, але, які б вони не були, НЕ кожен готовий платити за установку 10000$

Найдорожчі моделі, як і колись, виробляють всесвітньо відомі бренди: KaVo (Німеччина), Ritter (Німеччина), Sirona (Німеччина), A-dec (США), Антос (Італія) та ін.

Стоматологічні установки середнього класу так само всім відомі: OMS (Італія), Takara Belmont (Японія), ряд моделей A-dec (США), Mediprogress, Slovadent, Chiromega (Словаччина) і т.д.

Сюди можна віднести і корейського виробника Hallim Dentech, який не перший рік випускає продукцію гарної Європейського рівня.

І нижня цінова лінійка стоматологічних установок - це Китайські і Бразильські виробники. Причому зараз саме в такій послідовності. А деякі з Китайських виробників, навіть підбираються за своїм рівнем до Європейських маркам.

У чому відмінності, крім ціни?

Щоб зрозуміти, що потрібно саме вам, давайте детально розберемо, чим відрізняються основні елементи стоматологічної установки: крісло пацієнта, блок лікаря, блок асистента (гідроблок і система відсмоктування) і педаль (або педалі) лікаря.

Отже, крісло пацієнта

Існує два види приводів крісла на стоматологічних установках: гідравлічний і електромеханічний. За більшістю параметрів електромеханічне крісло надійніше.

Крім того, важливо звертати увагу на такі параметри, як:
покриття крісла (матеріал оббивки, її механічна і хімічна стійкість);
кількість і тип механізму підлокітників;
характеристика переміщення крісла (плавність ходу, кількість програм).
Блок лікаря

Це основний елемент стоматологічної установки, що визначає всю роботу лікаря.

Найбільш поширені два варіанти: з верхньої та нижньої подачею інструментів. Так само буває мобільний варіант блоку лікаря, але менш поширений. Кожен із варіантів має свої плюси і мінуси:

- При розташуванні рукавів інструментів зверху передбачається зручний механізм повернення інструменту в початкове положення після застосування, але досить короткі рукави знижують комфорт роботи

- При розташуванні рукавів знизу відсутні "штанги", але є необхідність стежити за тим, щоб наконечник при установці в гніздо не впав. Також, в осередках може скупчуватися малопомітне забруднення

Ще на роботу лікаря впливає і те, скільки інструментів знаходиться на блоці лікаря. Це прямо пов'язано з часом, необхідним для лікування одного пацієнта. Якщо рукавів мало, то час витрачається і на зміну інструменту.

На блок лікаря можна встановити наступні інструменти:

- Пістолет повітря-вода (він зазвичай йде в базовій комплектації)
- Турбінний наконечник
- Повітряний або електричний мікромотор
- Повітряний або електричний скалер
- Другий мікромотор або турбіна
- Електрокоагулятор
- Фотополімеризатори

Для звичайного комплексу терапевтичних робіт досить мінімального комплекту інструментів (наявність трьох рукавів - для пістолета повітря-вода, для мікромотора і для турбіни). Подальше оснащення блоку інструментами залежить від типу установки, бажання лікаря і, спектра проведених їм лікувальних заходів і фінансових можливостей.


Питання не зовсім по установкам, але виникає практично завжди, коли виникає необхідність комплектації: повітряний або електричний мотор вибрати? Критерій простий - у електромотора більше потужність) до 40000 об / хв), ніж у повітряного (до 25000 об / хв), якщо вам необхідна більш потужний мотор для робіт, то вибирайте електричний.

Те ж саме стосується скалером: повітряні скалери, звичайно, дешевше. І Європейські виробники (W & H, KaVo) роблять їх хорошої якості. Однак якщо ви зупиняєте свій вибір на азіатських виробників, то я рекомендую використовувати саме п'єзоелектричні. Їх більш висока потужність буде сильно економити час лікування.

Блок асистента

Блок асистента складається з двох взаємопов'язаних елементів:
гидроблока (з плювальницею і наповнювачем склянки)
системи відсмоктування.

Блок асистента з інструментами і пультом управління

Також на блоці асистента можуть розташовуватися додатковий пульт управління і різні допоміжні інструменти. Зазвичай інструменти асистента і пульт управління виносяться окремо на рухливий кронштейн.

Чаші плювальниці бувають стаціонарні і поворотні. Їх виготовляють, як правило, з кераміки або скла. Керамічні з поворотним механізмом, хоча і найдорожчі, зате зручні і відповідають високим гігієнічним вимогам.

Системи відсмоктування, необхідні для евакуації рідини (слина, кров і т.д.) і твердих частинок (фрагменти зубів, пломбувальних матеріалів) з порожнини рота пацієнта, бувають двох видів: інжекторні і вакуумні.

Інжекторна система відсмоктування заснована на принципах гідродинаміки: спеціально створений потік повітря захоплює повітря з даного обсягу, тим самим здійснюється зворотний потік повітря. При виборі інжекторної системи відсмоктування необхідно пам'ятати, що при використанні повітряного відсмоктування виникає додатковий витрата повітря, що відбивається на потужності компресора (компресор необхідно вибирати з урахуванням систем відсмоктування).

Вакуумна система відсмоктування заснована на створенні розрядження компресором в системі. При використанні вакуумної системи необхідно використовувати сепаратор відсмоктування. Крім слюно-, секрето- і кровеотсосов, на блок асистента можна встановити додаткові інструменти: пістолет повітря-вода, светополімерізаціонная лампа та ін.




Також в ГІДРОБЛОКИ можна використовувати додаткові опції, які будуть впливати на вартість:
Збірник твердих частинок - відокремлює тверді частинки з потоку води і перешкоджає засміченню каналізації.
Сепаратор амальгами - дозволяє затримувати амальгаму і збирати її в окремому контейнері.
Система підігріву води і повітря для пістолета повітря-вода
Гігієнічна система - стежить за очищенням шлангів відсмоктування
Дезінфікуюча система - дозволяє знезаражувати надходить воду і системи подачі фізрозчину або автономної води на інструменти і т.д.
Педалі управління

Педалі можуть контролювати такі функції:
управління кріслом пацієнта
управління інструментами
У стоматологічних установках використовується ціла серія педалей: одно-, двох-, трьох- і більш клавішні педалі. Якщо установка призначена для виконання різного роду робіт, то зручно використання педалі з великим набором функцій.

Універсальні критерії вибору стоматологічної установки

Т.ч. від того, наскільки широкий профіль робіт ви збираєте виконувати на установці, залежить необхідна комплектація, а, відповідно, і ціна. Важливо розуміти, що на всі установки можна навісити хороше обладнання, але дорогі моделі відрізняються:
більшим кількістю електроніки (управління інструментами, вання тиску, управління кріслом і його окремими частинами, підголовником, можливості програмування)
більш високою якістю матеріалів (оббивки, шлангів, пластику і т.д.)
додатковими зручними функціями (автоматична дезінфекція всіх шлангів, підігрів води, функціонал педалі)

Зараз я  відкрию кілька секретів, згідно з якими пропонуємо ту чи іншу модель нашим покупцям.

Якщо ви тільки відкриваєте кабінет середнього або економ класу
То рекомендуємо недорогі установки:
нижній модельний ряд німецьких установок Ritter (Exellence, Superior New - вони дійсно збираються на заводі в Німеччині, з урахуванням всіх вимог і норм до якості, просто при складанні використовуються комплектуючі, вироблені в Китаї)
стоматологічні установки Fona (прямо протилежна ситуація - на дуже хорошому Китайському заводі виробляються установки з німецьких комплектуючих, за рахунок чого виходить дуже якісне обладнання)
стоматологічні установки Premier (так само, один з лідерів Азіатського ринку)
Перевага цих установок в те, що вони окупаються в середньому за рік, а служать близько 5 років без проблем. І ви можете при невеликих вкладеннях отримати дуже якісне обладнання.

Якщо ви шукайте самі недорогі установки, то рекомендуємо:
Стоматологічні установки Azimut (Китай)
Стоматологічні установки Fengdan (Китай)
Якщо ви вибираєте установку для державної клініки, то (за інших рівних - ціна і т.д.) рекомендуємо Словацькі установки:
Стоматологічні установки Chiromega
Стоматологічні установки Mediprogress
з однієї простої причини: практично всі техніки вміють їх обслуговувати, і у вас не виникне жодних проблем з сервісом.

Якщо ви плануєте відкривати кабінет високого рівня обслуговування, або підшукуєте нове хороше обладнання у вже працюючу приватну клініку, то для вас:
Стоматологічні установки Takara Belmont (Японія)
Верхні моделі Стоматологічних установок Ritter (Німеччина)
Стоматологічні установки OMS (Італія)
Стоматологічні установки A-dec (США)
І, нарешті, якщо необхідна портативна установка, то стоматологічна установка Mini Helpadent (Італія) відмінно підійде вам.

Це основні рекомендації та критерії вибору такого обладнання, як стоматологічна установка.

Що стосується планування приміщення, то радимо продумати кілька варіантів розстановки обладнання, тому сама установка займає в середньому 4-5 м2, але у лікаря з асистентом має бути великий робочий діапазон, а у пацієнта достатньо місця для проходу до крісла.


Сподіваюсь, що дана стаття була вам дуже корисна.

1 комментарий: